Printer Friendly Version Отворена изложба „Вук и Немци“ на Универзитету у Хамбургу @ 14 November 2022 02:45 PM

10.11.2022.

 

На Универзитету у Хамбургу je 10. новембра о.г. отворена изложба „Вук и Немци“, коју организују Амбасада Републике Србије у Берлину и „Вукова задужбина“.

Изложба, коју је на иницијативу амбасадора Републике Србије у Савезној Републици Немачкој др Снежане Јанковић сачинила „Вукова задужбина“ под покровитељством Министарства културе Р.Србије, представља својеврсно сведочанство о сарадњи Вука Стефановића Караџића са знаменитим Немцима попут Гетеа, Шилера, браће Грим и других, као и о времену које је пре готово 200 година провео у Немачкој.

На свечаном отварању на Универзитету у Хамбургу, у име ове институције присутнима се обратио проф. др Роберт Ходел, директор Института за славистику, који је указао на значај преводилачког опуса Гетеа, Јакоба Грима и читаве плејаде преводилаца који су дошли после њих за упознавање немачке и европске јавности са српском и јужнословенском народном књижевношћу.

Амбасадор Републике Србије у Савезној Републици Немачкој др Снежана Јанковић је, обраћајући се присутнима, истакла да је сарадња Вука Караџића са великанима немачке културе пре читава два века резултирала духовним и културним прожимањем наших народа, обогативши немачки културни простор знатижељом и интересовањем за српску народну књижевност. Она је рекла да су Амбасада Србије у Берлину и „Вукова задужбина“ овом изложбом желеле да приближе публици, како оној у Немачкој, тако и оној у Србији, чињеницу да испод талога историје и тешких момената, којима су повремено обележени српско-немачки односи, постоји једна оваква ризница међусобног разумевања, уважавања и жеље за бољим упознавањем.

У име „Вукове задужбине“, публици у Хамбургу обратио се проф. др Бошко Сувајџић, један од коаутора изложбе и председник Управног одбора „Вукове задужбине“. Упознавши присутне са процесом настајања изложбе, проф. Сувајџић је провео публику кроз најважнија места, ликове и догађаје који су обележили Вукову сарадњу са интелектуалном елитом Немачке у 19 веку. Проф. Сувајџић је нагласио да је Вукова сарадња са немачким писцима, филозофима и историчарима тог доба рађала плодове и генерацијама касније, стварајући прву подлогу за плодоносан преводилачки рад и упознавање немачке јавности са српском књижевношћу.

Гост на отварању била је и др Јасмина Митровић Марић, амбасадор Републике Србије у Краљевини Данској, која је публику упознала са Вуковим контактима и са данским писцима тог доба, илуструјући утицај и домете Вуковог рада међу интелектуалном елитом ондашње Европе.

Међу многобројним посетиоцима, отварању изложбе присуствовали су професори и студенти славистике Универзитета у Хамбургу, представници немачких културних и образовних институција, међу којима је била и др Олга Елермајер Животић, истакнути слависта и доцент у пензији Универзитета у Хамбургу. Такође, отварању је присуствовала и генерални конзул у Хамбургу Наташа Рашевић, а одазвали су се и бројни угледни представници српске дијаспоре, међу којима су били и чувени лекар проф. др Надежда Басара, представници друштава „Никола Тесла“ и „Младост“ из Хамбурга, Српског културног центра из Бремена, свештеници из црквене општине у Хамбургу, наставници Допунске школе на српском језику из Хамбурга и Бремена и многи други. 

Отварање изложбе у Хамбургу је подржало немачко Друштво за Југоисточну Европу  (Südosteuropa - Gesellschaft).

Изложба ће се на Универзитету у Хамбургу приказивати до 10. децембра 2022. године, након чега се сели у друге културне и универзитетске  центре у Немачкој, као што су Берлин, Јена, Хале и други.