Printer Friendly Version Амбасадорка Републике Србије у Савезној Републици Немачкој др Снежана Јанковић отворила је Инвестициону и пословну конференцију за дијаспору у Штутгарту @ 6 February 2023 03:05 PM

6.2.2023.

Амбасадор Републике Србије у Савезној Републици Немачкој др Снежана Јанковић отворила је Инвестициону и пословну конференцију за дијаспору, која је одржана у Штутгарту 4. и 5. фебруара 2023. године, у организацији Привредне коморе Србије, Међународног центра за развој миграционе политике и Генералног конзулата Републике Србије у Штутгарту. Амбасадор Јанковић је у уводном обраћању истакла веома успешну привредну сарадњу коју Србија има са Немачком, као и са немачком савезном покрајином Баден-Виртемберг, у којој живи и ради преко 80 хиљада наших грађана. Истакла је да немачке компаније у Србији запошљавају 78 хиљада радника, док се очекује да трговинска размена две земље ове године пређе 10 милијарди евра. То уједно ствара могућности за повратак наших људи из иностранства и проналажење посла у матици, као и за улагања наше дијаспоре у привреду Србије, поручила је амбасадорка и истакла да Амбасада у Берлину и генерални конзулати Републике Србије у Немачкој стоје на располагању и пружају безрезервну подршку таквим плановима наших људи у расејању.

На конференцији су иступали и Ђорђе Милићевић, министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за дијаспору, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, као и представници регионалних привредних комора из Војводине и Подунавског региона, који су учесницима конференције представили бројне могућности за улагања у Србији, као и за пословну сарадњу дијаспоре са матицом.