Printer Friendly Version 27. Смотра српског фолклора Немачке у Берлину @ 27 March 2023 05:03 PM

25.3.2023.

У Берлину је 25. марта ове године одржана 27. смотра српског фолклора Немачке. У главном граду Савезне Републике Немачке одржава се први пут после 20 година. Пред многобројним посетиоцима наступило је око 300 учесника из 13 културно-уметничких друштава са територије Немачке.  Смотру је отворио председник Савеза српских удружења Немачке Саша Ивановић.

Амбасадорка др Снежана Јанковић се обратила присутнима истакавши важност одржавања оваквих манифестација у циљу неговања српске традиције и културе и очувања српског идентитета. Захвалила је свим учесницима на посвећености неговању српске традиције и ван граница отаџбине и изразила посебно задовољство чињеницом да ће ове године бити одржана и Европска смотра српског фолклора у Новом Саду под покровитељством председника Александра Вучића.
Испред Управе за дијаспору и сарадњу са Србима у региону гостима се обратио В. Котуровић, преневши поздраве првогпотредседника Владе и министра спољних послова Ивице Дачића и директора управе Арно Гујона. Истакао је да је Управа за дијаспору и сарадњу са Србима у региону током 2022. године подржала преко 20 пројеката српских културно-уметничких друштава у Немачкој и дала свој допринос очувању српског кола, језика, традиције и српског идентитета. Изразио је наду да ће сарадња између матице и српских друштава у иностранству и у будућности бити успешна.


Смотри су присуствовали и генерални конзули Републике Србије из Минхена и Штутгарта, Божидар Вучуровић и Драган Димитријевић.