Printer Friendly Version 27. Smotra srpskog folklora Nemačke u Berlinu @ 27 March 2023 05:05 PM

25.3.2023.

U Berlinu je 25. marta ove godine održana 27. smotra srpskog folklora Nemačke. U glavnom gradu Savezne Republike Nemačke održava se prvi put posle 20 godina. Pred mnogobrojnim posetiocima nastupilo je oko 300 učesnika iz 13 kulturno-umetničkih društava sa teritorije Nemačke.  Smotru je otvorio predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke Saša Ivanović.

Ambasadorka dr Snežana Janković se obratila prisutnima istakavši važnost održavanja ovakvih manifestacija u cilju negovanja srpske tradicije i kulture i očuvanja srpskog identiteta. Zahvalila je svim učesnicima na posvećenosti negovanju srpske tradicije i van granica otadžbine i izrazila posebno zadovoljstvo činjenicom da će ove godine biti održana i Evropska smotra srpskog folklora u Novom Sadu pod pokroviteljstvom predsednika Aleksandra Vučića.
Ispred Uprave za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu gostima se obratio V. Кoturović, prenevši pozdrave prvogpotredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i direktora uprave Arno Gujona. Istakao je da je Uprava za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu tokom 2022. godine podržala preko 20 projekata srpskih kulturno-umetničkih društava u Nemačkoj i dala svoj doprinos očuvanju srpskog kola, jezika, tradicije i srpskog identiteta. Izrazio je nadu da će saradnja između matice i srpskih društava u inostranstvu i u budućnosti biti uspešna.


Smotri su prisustvovali i generalni konzuli Republike Srbije iz Minhena i Štutgarta, Božidar Vučurović i Dragan Dimitrijević.