Printer Friendly Version Изложба „Вук Караџић и Немци“ отворена на Универзитету Фридрих Шилер у Јени @ 11 April 2023 08:12 AM

6.4.2023.

Амбасадор Србије у Немачкој др Снежана Јанковић отворила је на Универзитету „Фридрих Шилер“ у Јени изложбу „Вук Караџић и Немци“, којом српска  амбасада у Немачкој обележава велики јубилеј - два века од боравка Вука Караџића на немачким универзитетима и његове сарадње са знаменитим Немцима попут Гетеа, Шилера, браће Грим и других.
Изложбу је на иницијативу амбасадорке Јанковић сачинила група аутора на челу са проф. др Бошком Сувајџићем, председником Управног одбора "Вукове задужбине", уз подршку Министарства културе Републике Србије.

Амбасадорка Јанковић је на свечаном отварању изразила  задовољство одржавањем изложбе у Јени, граду који је, уз суседни Вајмар, представљао један од најзначајнијих културних и интелектуалних центара  Немачке у 19. веку. Истакла је значај и место које Универзитет у Јени има у обележавању овог изузетног јубилеја и сећању на Вуков боравак у Немачкој, будући да је управо овај универзитет Вуку Kараџићу доделио титулу почасног доктора филозофије 1823. године, као једном од највећих лингвиста тог доба. Навела је да је Вук Караџић љубазним писмом захвалио Филозофском факултету у Јени на указаној му части, а добијену титулу истицао је потом у својим књигама на првом месту. Амбасадорка Јанковић је подвукла да су Амбасада Србије у Берлину и „Вукова задужбина“ овом изложбом желеле да представе публици у Немачкој драгоцене информације о једном изузетно плодоносном периоду српско-немачких односа, који, упркос повременим изазовима и тешким моментима, садрже једно овакво културно благо као сведочанство интелектуалног и културног прожимања српског и немачког народа.

У име Универзитета у Јени присутнима су се обратили проф. др Теде Kал са Института за славистику и кавкаске студије и проф. др Kлаудија Хилингер, шеф Сектора за међународну сарадњу. Проф. Кал је представио животни пут и опус Вука Караџића, као лингвисте и реформатора језика, али и као антрополога, преводиоца и дипломате. Нагласио је да се ради о изузетно свестраној личности, чији је значај за српску културу, али и за српску националну идеју, немерљив. Указао је да је управо Вук својим контактима са немачким писцима отворио пут српској народној и јужнословенској књижевности и њеној афирмацији у Немачкој и Европи.

Др Клаудија Хилингер је истакла да изложба открива занимљиве  информације о везама познатих личности из Србије и Немачке у 19. веку, као и о њиховој сарадњи која је на плану књижевности, али и шире културне и интелектуалне делатности, оставила далекосежни утицај. Указала је да и данас постоје чврсте интелектуалне везе између две земље, да на Универзитету у Јени тренутно студира тринаесторо студената из Србије, док Универзитет остварује сарадњу са  универзитетима у Београду, Новом Саду и Нишу.

Међу многобројним посетиоцима, отварању изложбе присуствовали су професори и студенти Универзитета „Фридрих Шилер“ у Јени, као и представници српске дијаспоре из Јене и покрајине Тирингија, а најава о изложби објављена је у водећим медијима овог дела Немачке.
Изложба ће се на Универзитету у Јени приказивати до 19. маја 2023. године. Ово је њено треће приказивање у Немачкој, после гостовања у Баварској државној библиотеци у Минхену и на Универзитету у Хамбургу. Након Јене изложба се сели у друге културне и универзитетске  центре, међу којима су Универзитет “Мартин Лутер” у Халеу (отварање 27. априла о.г.) и Државна библиотека у Берлину (отварање 22. јуна о.г.).