Printer Friendly Version Књижевно вече у Амбасади посвећено Стевану Тонтићу @ 18 April 2023 03:44 PM

13.4.2023.

У Амбасади је 13. априла одржано књижевно вече посвећено Стевану Тонтићу, српском писцу пореклом из Босне и Херцеговине. Стеван Тонтић се током рата у бившој Југославији, 1993. године преселио из Сарајева у Берлин где је живео и стварао у егзилу наредних 9 година. Поред писања лирике, прозе и есеја бавио се и превођењем дела немачких писаца на српски, а превео је и дело Милоша Црњанског „Лирика Итаке“ на немачки језик. Био је три године члан НИН-овог жирија критике за роман године, као и члан српског и немачког ПЕН центра, Српског књижевног друштва и Удружења књижевних преводилаца Србије. Преминуо је у Новом Саду 12. фебруара 2022. године.

Књижевно вече организовано је у сарадњи са др Весном Цидилко, славистом и професором у пензији Хумболт универзитета. Након што је веома информативно и надахнуто говорила о животу и делу Стевана Тонтића, посебно о његовим берлинским годинама она је заједно са колегиницама др Сабине Кирфел, др Анке Лудевиг и др Сабине Фал, гостима читала одломке из најпознатијих Тонтићевих дела на српском и немачком језику.
Књижевној вечери присуствовали су поштоваоци дела Стевана Тонтића, а међу њима је било и оних, како Срба тако и Немаца, који су га и лично познавали.
Након књижевне вечери за госте је приређен пригодан коктел у Амбасади.