Printer Friendly Version Кnjiževno veče u Ambasadi posvećeno Stevanu Tontiću @ 18 April 2023 03:45 PM

13.4.2023.

U Ambasadi je 13. aprila održano književno veče posvećeno Stevanu Tontiću, srpskom piscu poreklom iz Bosne i Hercegovine. Stevan Tontić se tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, 1993. godine preselio iz Sarajeva u Berlin gde je živeo i stvarao u egzilu narednih 9 godina. Pored pisanja lirike, proze i eseja bavio se i prevođenjem dela nemačkih pisaca na srpski, a preveo je i delo Miloša Crnjanskog „Lirika Itake“ na nemački jezik. Bio je tri godine član NIN-ovog žirija kritike za roman godine, kao i član srpskog i nemačkog PEN centra, Srpskog književnog društva i Udruženja književnih prevodilaca Srbije. Preminuo je u Novom Sadu 12. februara 2022. godine.

Кnjiževno veče organizovano je u saradnji sa dr Vesnom Cidilko, slavistom i profesorom u penziji Humbolt univerziteta. Nakon što je veoma informativno i nadahnuto govorila o životu i delu Stevana Tontića, posebno o njegovim berlinskim godinama ona je zajedno sa koleginicama dr Sabine Кirfel, dr Anke Ludevig i dr Sabine Fal, gostima čitala odlomke iz najpoznatijih Tontićevih dela na srpskom i nemačkom jeziku.
Кnjiževnoj večeri prisustvovali su poštovaoci dela Stevana Tontića, a među njima je bilo i onih, kako Srba tako i Nemaca, koji su ga i lično poznavali.
Nakon književne večeri za goste je priređen prigodan koktel u Ambasadi.