Printer Friendly Version У ЗНАКУ ВУКА И ДОСИТЕЈА @ 28 April 2023 09:54 AM

27.04.2023.

Амбасадор Републике Србије у Савезној Републици Немачкој др Снежана Јанковић јуче је на чувеном Универзитету „Мартин Лутер“ у Халеу свечано отворила догађај којим наша Амбасада у Берлину обележава два изузетно значајна јубилеја у српско-немачким односима: 240 година од боравка просветитеља и првог српског министра просвете Доситеја Обрадовића на овом универзитету и 200 година од доласка реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића у Немачку. Овом приликом отворена је изложба „Вук Стефановић Караџић – Путешествије по Средњој Немачкој", настала у сарадњи Универзитета у Халеу, Амбасаде Србије у Берлину, Вукове задужбине и Музеја Вука и Доситеја. Истовремено је, на иницијативу амбасадорке Јанковић, Универзитету у Халеу свечано уручена биста Доситеја Обрадовића, поклон Српске академије наука и уметности, коју је у име Академије уручио потпредседник академик Миодраг Марковић.

Обраћајући се присутнима, амбасадорка Јанковић је истакла да нас Доситејев и Вуков боравак у Немачкој и сарадња са знаменитим Немцима, Гетеом, Шилером, браћом Грим, Ранкеом, Хердером и другима, инспиришу и данас, два века касније, и подстичу да са још већом енергијом и ентузијазмом радимо на зближавању наших народа и на јачању културно-просветне сарадње између Србије и Немачке. Истакавши централни значај Вука и Доситеја за целокупну српску културу и историју, као и за афирмацију српске али и јужнословенске књижевности у Европи и свету, она је указала да нас ове две личности повезују кроз векове и подсећају да наши билатерални односи са Немачком, који су кроз историју често стављани пред тешке изазове, садрже и овакво богатство контаката, међусобног разумевања и жеље за бољим упознавањем двају народа и култура. Она је захвалила свим српским  и немачким институцијама на изузетној сарадњи, чији је резултат данашњи јединствен догађај, којим у Немачкој славимо двојицу великана српске културе.

Присутнима су се испред Универзитета у Халеу обратили ректорка Универзитета проф. др Клаудија Бекер, као и аутори изложбе професорка славистике др Катрин Шлунд и проф. Дирк Шал, директор Централне кустодије и Универзитетског архива. Они су нагласили да је Универзитет одувек био место окупљања студената из разних земаља, те да им је част што може да се подичи и чињеницом да су на њему  боравиле и овакве значајне личности српске културе.

Уручујући бисту Доситеја Обрадовића у име САНУ, публици се обратио потпредседник Академије Миодраг Марковић, који је говорио о значају Доситеја Обрадовића за развој научне мисли и високог школства у Србији, као и о рецепцији његовог дела међу научницима у Немачкој.

Стручна предавања су одржали проф. др Бошко Сувајџић, председник Скупштине Вукове задужбине и аутор изложбе „Вук и Немци“ (која се тренутно приказује на Универзитету „Фридрих Шилер“ у Јени), чијом љубазношћу је Универзитету у Халеу уступљен материјал за изложбу, као и проф. др Ангела Рихтер, професорка у пензији Универзитета у Халеу, која је говорила на тему „Вук Караџић у Немачкој: индивидуална мобилност и рани облици (интер-) културне размене“.
Посебну вредност овој изложби даје чињеница да су архивска документа, фотографије, записе и друга изложена артефакта уступиле бројне немачке  научне и културне институције, из Јене, Лајпцига, Касела, Вајмара, Гетингена и других градова.
Међу многобројним посетиоцима, овом изузетном догађају су присуствовали  званичници Града Халеа, професори и студенти славистике Универзитета „Мартин Лутер“ у Халеу, представници шире академске и научне заједнице, представници културних и образовних институција из Халеа, као и представници српске дијаспоре из овог града и покрајина Саксонија Анхалт и Саксонија.
Изложба „Вук Стефановић Караџић – Путешествије по Средњој Немачкој“ приказиваће се на Универзитету „Мартин Лутер“ у Халеу до 09. јула 2023. године. У сусрет свечаном отварању изложбе, Универзитет у Халеу је на предлог наше амбасаде уписао име Доситеја Обрадовића у сталну изложбену поставку Универзитета, сврставајући га тако међу најзначајније алумнисте, од  оснивања Универзитета до данас.