Printer Friendly Version Intervju ambasadora dr Snežane Janković za portal Redaktionsnetzwerk Deutschland @ 6 June 2023 03:39 PM

1.6.2023.

Ambasador dr Snežana Janković je 1. juna dala intervju za nemački portal Redaktionsnetzwerk Deutschland, povodom poslednjih dešavanja na severu КiM. Intervju je preneo Dojče vele, kao i portali Deutschlandfunk i Ludwigsburg24.

Na pitanje novinara o navodima iz Prištine da Beograd stoji iza sukoba sa pripadnicima КFOR-a na severu КiM, ambasador Janković je odlučno odbacila takve optužbe, istakavši da je stara taktika Prištine da pokušava da prikaže sve Srbe na severu Pokrajine kao kriminalce i nasilnike. Naglasila je da Srbi na КiM žive u konstantnom strahu za svoju bezbednost, o čemu govori podatak da je od Кurtijevog dolaska na vlast zabeleženo više od 350 etnički motivisanih napada na Srbe. Ukazala je da je predsednik Aleksandar Vučić pozvao demonstrante da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije koje bi ih uvukle u sukob sa КFOR-om, objasnivši da takav sukob ne može biti u našem interesu, ali da je očigledno u interesu Prištine da Srbe prikaže kao nasilnike. Suština je da srpski narod na КiM protestuje da bi iskazao svoje ogromno nezadovoljstvo zbog ugrožavanja sopstvene bezbednosti i osnovnih prava.

Upitana kakve su mogućnosti za deeskalaciju tenzija, ambasadorka je istakla da su nas nasilni potezi Prištine doveli u veoma opasnu situaciju, njenim nastojanjem da uz naoružane pripadnike tzv. policije nasilno instalira nelegitimne „gradonačelnike“, izabrane sa 3,5% glasova. Stoga je neophodno da Priština hitno povuče „gradonačelnike“ i tzv. specijalne jedinice, naglasila je. Ambasador Janković je ukazala da je razlog zbog koga su Srpska lista i svi Srbi na КiM bojkotovali izbore bilo odbijanje Prištine čak čitavih 10 godina da formira Zajednicu Srpskih opština, koja bi Srbima obezbedila određenu autonomiju u oblasti kulture, zdravstva, obrazovanja, ekonomskog razvoja. Još jedan razlog za bojkot izbora bila je i činjenica da je Srbima na КiM, po prvi put u istoriji, bilo onemogućeno da glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima, kao i na referendumu o reformi pravosuđa u Srbiji, što su inače mogli svi Srbi svuda u svetu, u Nemačkoj ili u Francuskoj, ali ne i na КiM.

Ambasador Janković je istakla da sada po prvi put vidimo osudu nasilnog ponašanja Prištine od strane Zapada - SAD su preduzele konkretne mere kojima će sankcionisati ovakve poteze Prištine. U poslednje vreme vidljiviji je i pritisak Nemačke, Francuske i čitave EU na Prištinu da konačno formira ZSO. Srbi na КiM nisu spremni da čekaju još 10 godina na ispunjenje onoga što je dogovoreno još 2013. godine, istakla je ambasadorka.

Što se misije КFOR tiče, ambasadorka je izrazila žaljenje zbog toga što je došlo do sukoba u kojima su povređeni vojnici КFOR, istakavši da je prisustvo КFOR veoma važno za srpski narod na КiM, jer bi njihov položaj bio još teži da nije КFOR-a. Ukazala je da vojnici КFOR-a štite naše manastire, kao na primer Visoke Dečane, koji se nalaze na UNESКO-voj listi ugrožene kulturne baštine. Međutim, očekujemo da КFOR pre svega štiti prava Srba na КiM i smatramo da je morao da spreči situaciju u kojoj su takozvane specijalne snage kosovske policije na silu omogućile ulazak albanskih „gradonačelnika“ u zgrade opština na severu КiM. Podsetila je na pogrom iz marta 2004. godine, kada su Albanci, uprkos prisustvu КFOR-a, za dva dana proterali preko 4000 Srba i nealbanaca sa КiM i uništili preko 800 srpskih kuća, poručivši da to više ne sme da se ponovi.

Na pitanje o procesu evrointegracija Srbije, ambasadorka je istakla da Srbija ostaje na evropskom putu, da je posvećena daljem sprovođenju reformi i da se nada da će naši napori biti prepoznati i valorizovani od strane Brisela. Ipak, činjenica je da proces predugo traje i da zbog toga postoji određeni zamor i razočaranje, ne samo u Srbiji, nego na čitavom Zapadnom Balkanu. Stoga, istakla je, visoko cenimo zalaganje nemačke vlade i kancelara Olafa Šolca lično da se taj proces ubrza.

Novinar je na kraju intervjua pitao kakva je pozicija Beograda prema tzv. kosovskoj nezavisnosti, a ambasador Janković je odgovorila da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom, koji se vodi sa ciljem normalizacije odnosa, jer ne želi konflikte u regionu, već kompromisno rešenje problema. Istakla je da se Srbija čvrsto drži međunarodnog prava i Povelje UN, te da princip nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih zemalja, mora da važi i za Srbiju.