Printer Friendly Version Књижевно вече посвећено српско-немачким књижевним везама @ 22 June 2023 02:59 PM

21.6.2023.

Амбасада је 21. јуна организовала књижевно вече посвећено српско-немачким књижевним везама.
Скуп је отворила амбасадор др. Снежана Јанковић рекавши да имамо драгоцену прилику да угостимо реномиране слависте из Србије и Немачке, који својим свакодневним научним, књижевним и преводилачким радом обогађују иначе богате српско-немачке књижевне везе.

Проф. др Роберт Ходел са Института за славистику Универзитета у Хамбургу, проф. др Бошко Сувајџић, редовни професор Филолошког факултета Универзитета у Београду и председник Скупштине Вукове задужбине и проф. др Мина Ђурић са Филолошког факултета представили су своја дела и говорили о сарадњи Србије и Немачке у области књижевности. Гостима је представљена књига „Живот и рад писца Драгослава Михаиловића“, прва инострана биографија Драгослава Михаиловића коју је написао проф. др Роберт Ходел, као и његов превод приповедака Боре Станковића на немачки језик, затим књига „Трансмузикализација текста: музика српске модернистичке књижевности“ проф. др Мине Ђурић и књиге проф. др Бошка Сувајџића „Кључ од Косова“ и „Вук Стефановић Караџић 1787-1864-2014, Усмено народно стваралаштво Срба“.

Ово књижевно вече представљало је својеврстан увод у отварање изложбе „Вук и Немци“ у Државној библиотеци у Берлину 22. јуна, што је уједно и повод посете проф. др Бошка Сувајџића и проф. др Мине Ђурић Берлину.
Догађају су присуствовали представници Министарства иностраних послова Савезне Републике Немачке, професори славистике са Хумболт Универзитета, студенти, као и представници српске заједнице.