Printer Friendly Version Отворена изложба „Вук Караџић и Немци“ у Државној библиотеци у Берлину @ 23 June 2023 03:09 PM

23.06.2023.

У Државној библиотеци у Берлину јуче је пред великим бројем гостију свечано отворена изложба „Вук и Немци – градитељи мостова између култура“, којом Амбасада Републике Србије обележава 200 година од боравка Вука Стефановића Караџића у Немачкој. Изложба је реализована у сарадњи Амбасаде са Државном библиотеком у Берлину, Вуковом задужбином и Музејом Вука и Доситеја у Београду.

На свечаном отварању публици су се обратили амбасадор др Снежана Јанковић, Рајнхард Алтенхенер, заменик генералног директора Библиотеке, Олаф Хаман, начелник Одељења за Источну Европу Библиотеке, професор др Бошко Сувајџић, председник Скупштине Вукове задужбине, и профоесор др Мина Ђурић, аутор изложбе и преофесорка на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Амбасадор Снежана Јанковић је, пожелевши добродошлицу гостима на свечаност поводом отварања изложбе, истакла да ова изложба сведочи о дугим и плодним културним и просветним везама између Србије и Немачке, које су оличене у кључним личностима наше две културе. Изложбом се прославља и неколико значајних јубилеја у српско-немачким билатералним односима. Пре 140 година потписани су први званични документи између Србије и Немачке, Конзуларна конвенција и Трговински уговор. Вук Стефановић Караџић је пре 2 века боравио у Немачкој, где је остварио изузетну сарадњу са познатим личностима немачке културе, пре свих Јоханом Волфгангом фон Гетеом, Фридрихом Шилером и браћом Јакобом и Вилхелмом Гримом, док је наш просветитељ и први министар просвете Доситеј Обрадовић пре 240 година студирао на немачким универзитетима. Амбасадорка Јанковић је подвукла да изложба представља својеврсно сведочанство богатства, дуговечности и виталности односа између Србије и Немачке, упркос изазовима који их често прате. Активности амбасаде на том плану укључују и нашу иницијативу да Пошта Србије објави посебна издања маркица поводом поменутих јубилеја, која је такође реализована пре неколико месеци.  На крају, амбасадорка Јанковић је истакла да је после Државне библиотеке у Баварској, Универзитета у Хамбургу, Универзитета „Фридрих Шилер“ у Јени и Универзитета „Мартин Лутер“ у Халеу, ово пето приказивање изложбе „Вук и Немци“ у Немачкој и да нам је посебна част што је организујемо у Државној библиотеци, у којој се чувају неки од рукописа добијених од Вука и Мине Караџић.

Заменик генералног директора Државне библиотеке у Берлину Рајнхард Алтенхенер је изразио задовољство чињеницом да је Библиотека домаћин овој изложби. Посебно се осврнуо на Вукове контакте са познатим савременицима тога доба у Немачкој, подвукавши колико су они били значајни за боље упознавање и разумевање између два народа.

Професор др Бошко Сувајџић је говорио о томе како је настала изложба „Вук и Немци“, као и о томе како су Вука видели тадашњи, не само немачки, већ и европски великани – Немци Јохан Волфганг фон Гете, браћа Јакоб  и Вилхелм Грим, Пољак Адам Мицкијевич, Француз Клод Форијел и др.

Професор др Мина Ђурић је одржала предавање под насловом „Интеркултурални сусрети у преводима: Вук и Немци“, у оквиру којег је говорила о Вуковим сусретима у Немачкој и Аустрији и сарадњи са Јоханом Волфгангом фон Гетеом, браћом Јакобом и Вилхелмом Гримом, Леополдом Ранкеом и Јернејом Копитаром, као и о његовом издавачком раду.

Такође, професор Мина Ђурић је читала стихове из народне песме „Хасанагиница“, док их је у Гетеовом преводу на немачки језик читао Андреас Карстен.

Отварању изложбе је присуствовало око 100 посетилаца, међу њима  представници Службе канцелара, Министарства иностраних послова Савезне Републике Немачке, професори и студенти славистике Универзитета „Хумболт“, чланови Државне библиотеке, представници културних и образовних институција из Берлина, као и представници српске дијаспоре из Берлина и покрајине Бранденбург.

Изложба „Вук и Немци – градитељи мостова између култура“ приказиваће се у Државној библиотеци у Берлину до 13. августа 2023. године.