Printer Friendly Version Помен страдалим припадницима Југословенске војске у логору у Лукенвалдеу @ 26 June 2023 01:57 PM

24.6.2023.

Први саветник у Амбасади Републике Србије у Берлину Иво Војводић и изасланик одбране пуковник Ненад Милојевић положили су 24. јуна на гробљу у граду Лукенвалде ловоров венац на заједнички споменик подигнут страдалима током Другог светског рата у логору Шталаг III А, где почивају остаци 60 наших сународника, припадника Југословенске војске. Том приликом свештеници Српске православне цркве из Берлина одржали су Видовдански помен. Помену су присуствовали представници града Лукенвалде, као и 30-ак верника Српске православне цркве и представника српске дијаспоре.

Иво Војводић је, захваливши се граду Лукенвалде на бризи о гробљу и спомен обележју, истакао важност неговања културе сећања на настрадале у најсуровијем рату у људској историји. Реч је и о својеврсном подсетнику o томе какве патње рат доноси народима и колико је важно да се боримо за мир. Подвукао је да је Видовдан посебан дан за српски народ, дан који му је често доносио тугу, алу и веру и наду у бољу будућност.

Присутнима се обратила и градоначелица града Лукенвалде Елизабет Херцог фон дер Хајде, која је истакла значај гробља за културу сећања, нагласивши да су градске власти посебно посвећене бризи о њему.