Printer Friendly Version Vidovdanska svečanost i dodela đačkih knjižica učenicima Dopunske škole na srpskom jeziku u Berlinu @ 26 June 2023 02:05 PM

24.6.2023.

U Ambasadi Republike Srbije u Berlinu je 24. juna održana Vidovdanska svečanost uz dodelu đačkih knjižica učenicima Dopunske škole na srpskom jeziku u Berlinu. U kulturno-umetničkom programu je učestvovalo oko 130 đaka Dopunske škole koji su recitovali srpske narodne pesme i odigrali dramski prikaz večere uoči Кosovskog boja, a program je upotpunjen i nastupom guslara Svetozara Кoprivice i spletom igara iz Šumadije u izvođenju srpsko-nemačke zajednice „Mladost“.

Ambasadorka dr Snežana Janković je otvorila svečanost poželevši dobrodošlicu gostima. Istakla je važnost učenja srpskog jezika i održavanja jakih veza sa maticom. Govorila je i o značaju Vidovdana za srpski narod i žrtvama koje su naši preci podneli za slobodu i nezavisnost. Osvrnula se i na težak položaj Srba na КiM i potrebu da im pružimo svu moguću podršku za opstanak na njihovim vekovnim ognjištima. Na kraju, zahvalila se roditeljima koji ulažu značajan napor kako bi svoju decu redovno vodili na nastavu Dopunske škole.

Svečanosti je prisustvovalo oko 300 gostiju, roditelja i prijatelja đaka, a gosti su veoma pozitivno ocenili organizaciju ovog događaja i angažovanje Ambasade u radu sa dijasporom.