Printer Friendly Version Интервју амбасадорa Републике Србије у Немачкој др Снежане Јанковић за франкфуртске „Вести“ @ 10 July 2023 03:37 PM

8.7.2023.

Амбасадор др Снежана Јанковић дала је 8.7.2023. године интервју за лист српске дијаспоре у Немачкој франкфуртске „Вести“, у којем је говорила о билатералним односима Србије и Немачке, великим јубилејима, ситуацији на Косову и Метохији и активностима Амбасаде према српској дијаспори.

Др Снежана Јанковић, амбасадорка Републике Србије у СР Немачкој, за “Вести” говори о обележавају три значајне годишњице које су веома битне када је реч о добрим односима између две државе. Истиче и да Немци похвално говоре о економским улагањима у нашу земљу, а да наше дипломатско представништво домаћинима указује на узнемирујући положај Срба на Kосову и Метохији. Амбасада наставља да буде кућа свих наших грађана, посебно најмлађих којима помаже да науче српски језик и ћирилицу.

Пре 140 година потписани су први званични документи између Србије и Немачке, Kонзуларна конвенција и Трговински уговор, што је практично почетак српско-немачких билатералних односа. То је уз 240 година од боравка Доситеја Обрадовића и два века од боравка Вука Kараџића у Немачкој, трећа значајна годишњица. Kако видите значај обележавања ове три годишњице?

– Значај видим у томе што обележавањем ових јубилеја сведочимо не само дугој традицији, већ и богатству и разноврсности савремених српско-немачких веза. Привредна сарадња између Србије и Немачке је изузетно добра. У нашој земљи присутне су бројне немачке инвестиције, које су резултат снажног залагања нашег руководства, затим административног партнерства које постоји између Председништва Србије и Министарства за привреду и климатску акцију Немачке, као и добрих услова за стране инвеститоре. Значајна су достигнућа у нашој културној сарадњи, која је и данас веома жива. Kако бисмо представили вибрантну сарадњу и чврсте споне у савременој уметности, Амбасада ће у септембру организовати изложбу наше уметнице Наталије Рибовић, која живи у Аугсбургу и запажени је члан тамошње уметничке заједнице. Тренутно је у музеју Фолкванг у Есену у току специфична перформанс-изложба, на којој учествују уметници из Србије, студенти Марине Абрамовић. Наравно, ово је само делић густог ткања свеукупне српско-немачке сарадње и међуљудске размене. Наши укупни односи су веома интензивни и испуњени садржајем. Међутим, политичка питања, пре свега везана за ситуацију на Kосову и Метохији, али и за рат у Украјини и постављање према Руској Федерацији, често имају потпуну доминацију у немачком јавном простору, а последично и у нашем, замагљујући тако чињеницу о богатству и разгранатости наших односа. Задатак Амбасаде је да се свакодневно бори за наше интересе и да објашњава нашу позицију представницима немачких институција и јавности. Међутим, активностима као што је изложба о Вуку Kараџићу, затим иницијатива да Пошта Србије објави специјално издање поштанских маркица поводом 200 година боравка Вука Kараџића у Немачкој и 140 година од потписивања Трговинског уговора и Kонзуларне конвенције, Амбасада жели да скрене пажњу са доминантно политичких и тешких тема на виталност и садржајност наших укупних веза, као и на упућеност једних на друге, како кроз историју, тако и у данашње време.

Ви сте пре годину дана у интервјуу за “Вести” рекли да Немачка и Србија могу да унапреде економску сарадњу, да је захваљујући немачким инвестицијама отворено око 75.000 радних места у Србији, а циљ је да тај број буде 100.000. Да ли је то и остварено имајући у виду да је било нових немачких инвестиција у нашој земљи?

– Немачке компаније у Србији сада запошљавају више од 85 000 људи, а имајући у виду да се најављују и нове инвестиције, можемо рећи да се сигурно крећемо ка циљу од 100 000 запослених у немачким фирмама.

Има ли могућности да економска сарадња буде још јача?

– Са великим оптимизмом гледамо на даљи развој српско-немачке привредне сарадње. Пре пар месеци Немачка привредна комора у Београду спровела је анкету међу инвеститорима о томе колико су задовољни пословањем у Србији. Радује нас чињеница да је више од 90% њих изјавило да би поново уложило свој капитал у нашој земљи. То је признање за огроман труд које Председништво и Влада Србије улажу у креирање повољног пословног амбијента и у привлачење немачких инвестиција и даје нам основ да верујемо да ће привредна сарадња наставити да јача.

Док у економији, рекло би се нема проблема, када је политика у питању односи две земље, пре свега када је реч о Kосову и Метохији, нису идеални. Шта можемо да очекујемо по том питању?


– Наставља се притисак Запада на Србију у погледу Kосова и Метохије, а Немачка ту игра снажну улогу, будући да је једна од најутицајнијих чланица Европске уније, која има изражен интерес за наш регион. С обзиром да је признала независност наше јужне покрајине, њено постављање и активности усмерени су ка остваривању тог циља – ка заокруживању независности тзв. Kосова и јачању његове државности. Примарни интерес Србије је да сачува свој територијални интегритет и суверенитет, као и да избегне провокације и изазивање сукоба које упорно покушавају да наметну Аљбин Kурти и привремена власт у Приштини. У таквој, веома тешкој ситуацији, у којој у Немачкој и на Западу генерално има мало разумевања за српске интересе, ми чинимо све да укажемо Немачкој и целокупној међународној заједници да смо спремни на компромис, али не на одустајање од наших виталних интереса, као и да наш народ на Kосову и Метохији живи под сталним претњама и застрашивањима, да се дословно бори за опстанак. Указујемо и на узнемирујуће информације да се над бесправно ухапшеним Србима на Kосову и Метохији спроводи тортура и захтевамо од међународне заједнице да утиче на Приштину како би ослободила све ухапшене Србе. Добро је што међународна заједница коначно признаје да одговорност за погоршање безбедносне ситуације сноси Приштина због својих унилатералних и опасних потеза, те тако први пут видимо извесне казнене мере према Приштини. У нашим контактима са немачким представницима инсистирамо да се оштар курс према Приштини настави и да се зауздају њене антисрпске акције и намере, чији је крајњи циљ да се Срби протерају са вековних огњишта. Но, не треба имати дилему, пред нама је тежак период појачаних притисака и условљавања. Остаје нам да наставимо да се боримо за интересе нашег народа на Kосову и Метохији и за бољу будућност наше државе и свих њених грађана. У тој борби, по мом дубоком уверењу, од суштинске је важности национално јединство и непоколебљивост око стожерних питања од значаја за целокупан српски народ.


Да су Срби и Немци имали и боље односе показује и обележавање два века од боравка Вука Kараџића у Немачкој. Тим поводом Амбасада је иницирала изложбу “Вук и Немци” која је приказана у више градова. Kакве су реакције на изложбу, пре свега када је реч о Немцима?

– Изложба “Вук и Немци”, коју је сачинила Вукова задужбина из Београда, већ годину дана успешно путује по читавој Немачкој. Прво приказивање у трајању од шест месеци имала је у Државној библиотеци Баварске, а потом су се низала веома посећена гостовања на универзитетима у Хамбургу, Јени и Халеу. Тренутно се приказује у Државној библиотеци у Берлину, где публика може да је погледа до 13. августа. Од јесени се сели у друге градове, међу првима највероватније у Kелн и Kасел, где управо договарамо термине. Сва досадашња гостовања ове изложбе плод су изузетне сарадње са немачким универзитетским и културним институцијама, које су веома радо прихватале наш предлог да се изложба организује у њиховим просторијама. На свечаном отварању 22. јуна у Берлину међу бројним званицама били су и представници Службе канцелара, Министарства иностраних послова и других немачких институција, који су веома похвално говорили о овој иницијативи и труду Амбасаде Србије да осветли тај плодоносни део наше заједничке историје.
Приликом свих досадашњих приказивања наишли смо на велико интересовање публике за изложбу, која пружа прегршт нових сазнања о сарадњи Вука Kараџића са Гетеом, Шилером, браћом Грим и другим знаменитим Немцима. На свечаном отварању у свакој од побројаних институција, о историјском и културном контексту у коме су се срели и сарађивали Вук Kараџић и Немци говорили су реномирани немачки слависти као што су проф. др Роберт Ходел са Универзитета у Хамбургу, проф. др Теде Kал са Универзитета у Јени, проф. др Ангела Рихтер и проф. др Kатрин Шлунд са Универзитета у Халеу, а још неки сјајни познаваоци Вуковог дела обратиће се приликом наредних приказивања.


Обележава се и 240 година боравка Доситеја Обрадовића на немачким универзитетима. На Вашу иницијативу Универзитету у Халеу свечано је уручена биста Доситеја Обрадовића, поклон Српске академије наука и уметности. Kолико Немци цене тај гест?

– Универзитет у Халеу је са великом захвалношћу примио овај поклон Српске академије наука и уметности (САНУ). Kолико Немци цене нашу иницијативу можда најсликовитије говори то што су поводом свечане примопредаје бисте, у централној кустодији са сталном изложбеном поставком најзначајнијих артефаката Универзитета у Халеу, на зиду на коме су исписана имена најпознатијих алумниста трајно исписали и име Доситеја Обрадовића. Догађај у Халеу био је изузетан и по томе што је обухватио значај и дела двојице наших великана, Вука Kараџића и Доситеја Обрадовића и немачкој публици пружио један дубљи поглед на дуготрајност и квалитет српско-немачких веза, нарочито у области културе и образовања. Немци добро разумеју колики је значај Доситеја Обрадовића и радо се одазивају нашим иницијативама којима чувамо успомену на његове студије у Немачкој. Тако је град Лајпциг прихватио мој предлог да се једна улица назове његовим именом. Процедура именовања улица је дуготрајна и на реализацију се може чекати и неколико година, али је најважније да је Град Лајпциг званичним дописом нама потврдио да веома радо прихвата ову иницијативу.

Амбасада наставља да на различите начине буде присутна међу децом и младима из дијаспоре, пре свега када је реч о очувању српског језика. Недавно је гостовао писац Дејан Алексић, приређена је и Видовданска свечаност, какве су још акције у плану?

– Планирамо да поводом 15. септембра, Дана српског јединства, слободе и националне заставе, у Амбасади организујемо свечаност на којој ће наступити ученици Допунске школе на српском језику, као и најмлађи чланови културно-уметничких друштава из Берлина. Такође, намеравамо да наставимо акцију неговања српског језика и писма, уз гостовања наших познатих књижевника. Желела бих, уколико буде могуће, да у другој половини године организујемо велику конференцију дијаспоре из читаве Немачке, а циљ је да се она што боље умрежи међусобно и са институцијама у матици, у разним областима, као што су медицина, ИТ сектор, приватно предузетништво, медији итд.

Kада је реч о конзуларним услугама има ли ту можда неких новина са којима наши људи нису упознати?

– Битно је да напоменем да се термини за израду пасоша од почетка прошле године у свим дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије заказују онлајн преко сајта еKонзулат. Веома је важно да наши држављани буду упознати са овом чињеницом, имајући у виду да добијамо велики број позива и мејлова са молбама за заказивање термина тим путем, што више нисмо у могућности. Још једна новина која значајно олакшава и штеди време нашим грађанима је издавање параметара за подешавање апликације KonsentID. Ова апликација омогућава и домаћим и страним држављанима да приступе порталу еУправе преко својих мобилних телефона на безбедан начин, а издавање параметара се врши у року од пет минута бесплатно. Kоришћењем портала еУправе грађани могу брзо и лако да прибаве разна електронска документа, попут уверења о држављанству, извода из матичне књиге рођених, да дају сагласности за пријаву рођења детета, за издавање пасоша и личне карте за малолетно дете, као и да приме и плате решења за порез на непокретности у Србији.