Printer Friendly Version Иступање амбасадора др Снежане Јанковић на конференцији амбасадора Западног Балкана у организацији Фондације Конрад Аденауер @ 21 September 2023 02:34 PM

21.9.2023.

Амбасадор Републике Србије у Немачкој др Снежана Јанковић иступала је на конференцији амбасадора Западног Балкана у организацији Фондације Конрад Аденауер 20. септембра 2023. године. Амбасадор Јанковић је иступала на панелу под називом „Западни Балкан и промењена геополитичка динамика“, на којем су говорили и посланик ЦДУ Јохан Вадефул,  амбасадор Р. Турске Ахмет Башар Сен, као и извршни директор Међународног института за стратешке студије др Бен Шер, док је панелом модерирао др Герхард Валерс, заменик генералног секретара Фондације Конрад Аденауер. Ова конференција, која је одржана по осми пут, окупља амбасадоре држава Западног Балкана, посланике Бундестага и представнике немачких институција и невладиног сектора, и бави се темама везаним за актуелна дешавања на Западном Балкану.


У свом излагању амбасадор Јанковић је истакла да је Србија посвећена европским интеграцијама и да јој је чланство у ЕУ примарни спољнополитички циљ. Нагласила је да је овај процес неопходно убрзати, што је у обостраном интересу како земаља кандидата, тако и саме ЕУ. Такође је говорила о значају који Србија придаје регионалној сарадњи у оквиру иницијатива Отворени Балкан и Берлински процес. Истакла је и изузетно добру економску сарадњу Србије и Немачке, наводећи да је 80.000 радника запослено у немачким компанијама у Србији. Амбасадор Јанковић је говорила и о дијалогу Београда и Приштине, као и о позицији Србије у вези са ситуацијом у Украјини, истакавши да Србија поштује територијални суверенитет свих земаља чланица УН, те да очекује да се исти принцип поштује и када је Србија у питању.