Printer Friendly Version Istupanje ambasadora dr Snežane Janković na konferenciji ambasadora Zapadnog Balkana u organizaciji Fondacije Кonrad Adenauer @ 21 September 2023 02:35 PM

21.9.2023.

Ambasador Republike Srbije u Nemačkoj dr Snežana Janković istupala je na konferenciji ambasadora Zapadnog Balkana u organizaciji Fondacije Кonrad Adenauer 20. septembra 2023. godine. Ambasador Janković je istupala na panelu pod nazivom „Zapadni Balkan i promenjena geopolitička dinamika“, na kojem su govorili i poslanik CDU Johan Vadeful,  ambasador R. Turske Ahmet Bašar Sen, kao i izvršni direktor Međunarodnog instituta za strateške studije dr Ben Šer, dok je panelom moderirao dr Gerhard Valers, zamenik generalnog sekretara Fondacije Кonrad Adenauer. Ova konferencija, koja je održana po osmi put, okuplja ambasadore država Zapadnog Balkana, poslanike Bundestaga i predstavnike nemačkih institucija i nevladinog sektora, i bavi se temama vezanim za aktuelna dešavanja na Zapadnom Balkanu.


U svom izlaganju ambasador Janković je istakla da je Srbija posvećena evropskim integracijama i da joj je članstvo u EU primarni spoljnopolitički cilj. Naglasila je da je ovaj proces neophodno ubrzati, što je u obostranom interesu kako zemalja kandidata, tako i same EU. Takođe je govorila o značaju koji Srbija pridaje regionalnoj saradnji u okviru inicijativa Otvoreni Balkan i Berlinski proces. Istakla je i izuzetno dobru ekonomsku saradnju Srbije i Nemačke, navodeći da je 80.000 radnika zaposleno u nemačkim kompanijama u Srbiji. Ambasador Janković je govorila i o dijalogu Beograda i Prištine, kao i o poziciji Srbije u vezi sa situacijom u Ukrajini, istakavši da Srbija poštuje teritorijalni suverenitet svih zemalja članica UN, te da očekuje da se isti princip poštuje i kada je Srbija u pitanju.