Printer Friendly Version Обележавање 140 година од потписивања Трговинског уговора и Конзуларне конвенције између Србије и Немачке - отварање изложбе српске савремене уметнице Наталије Рибович у Амбасади Србије у Берлину, 22. септембра 2023. године @ 25 September 2023 03:39 PM

22.9.2023.

У склопу активности којима Амбасада Републике Србије у Савезној Републици Немачкој обележава 140 година од потписивања Трговинског уговора и Конзуларне конвенције, 22. септембра 2023. године је у просторијама Амбасаде отворена изложба српске савремене уметнице Наталије Рибович под називом „Infinito Dance“. Упоредо са организацијом изложбе „Вук и Немци“ која је до сада приказана у Минхену, Хамбургу, Јени, Халеу и Берлину, намера Амбасаде је да, поред историјских, представи и савремене културне везе између Србије и Немачке. Наталија Рибович, пореклом из Новог Сада, живи и ствара у Аугсбургу, где је њен рад веома запажен а њена дела су заступљена у уметничким збиркама Града. Ради се о уметници која је излагала своја дела у Србији, Немачкој, Италији, Јапану, Аустрији и другим земљама.


Пожелевши добродошлицу гостима, амбасадор Снежана Јанковић је истакла значај јубилеја који ове године обележавамо. Навела је да током читаве године организујемо манифестације у част овог јубилеја, од којих неке приказују сарадњу Србије и Немачке кроз историју, а неке, као данашња, савремене, живе споне између српског и немачког народа. Нагласила је да изложбом „Infinito Dance“ желимо да покажемо да су међуљудска размена, културне и уметничке везе између Србије и Немачке веома снажне и данас, као што су биле кроз историју, и да је наш циљ да оне даље јачају.


Скупу је присуствовала и др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, која је дала осврт на стваралаштво Наталије Рибович. Истакла је да је њен рад својеврстан спој њеног личног наслеђа утемељеног у традицији војвођанске равнице познате по мултикултуралности и питања личног идентитета као актуелне теме савременог друштва. Додала је да уметност Наталије Рибович трага за одговорима на вечита питања љубави, среће и лепоте.


Након уводног дела, Наталије Рибович је провела госте кроз изложбу, детаљније објашњавајући који су јој мотиви били инспирација, као и дубље значење изложбе.
Отварању изложбе су присуствовали бројни гости из немачких институција, политичких фондација, уметничких и културних кругова, као и из дипломатског кора и дијаспоре.
Изложба је отворена за посетиоце до 23.10. 2023. године.