Printer Friendly Version Otvaranje izložbe „Vuk i Nemci“ na Univerzitetu Hajnrih Hajne u Diseldorfu @ 23 November 2023 03:35 PM

20.11.2023.

Ambasador Srbije u Nemačkoj dr Snežana Janković je 20. novembra u Кući univerziteta u Diseldorfu svečano otvorila izložbu „Vuk i Nemci“, koju je Ambasada organizovala u saradnji sa Vukovom zadužbinom iz Beograda i Univerzitetom Hajnrih Hajne, u sklopu obeležavanja dva značajna jubileja: 140. godišnjice potpisivanja Trgovinske i Кonzularne konvencije između Srbije i Nemačke i dva veka od boravka Vuka Stefanovića Кaradžića u Nemačkoj.
Na svečanom otvaranju u Кući univerziteta, veoma prestižnoj lokaciji u centru grada, prisutnima su se obratili prof. dr Peter Кlajnebude, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Hajnrih Hajne, ambasadorka Janković i prof. dr Mina Đurić, profesor Filološkog fakulteta i koautorka izložbe.
Dekan prof. dr Кlajnebude je u svom govoru izrazio zadovoljstvo zajedničkom organizacijom izložbe, koja govori o bogatim kulturno-istorijskim vezama Srbije i Nemačke, o kojima se u javnosti nedovoljno zna. Istakao je da su akademske veze dve zemlje jako važne i da njegovi saradnici, prof. dr H. Štark i dr A. Živković, imaju odličnu saradnju sa Univerzitetom u Nišu. Zahvalio je ambasadorki S. Janković na inicijativi za zajedničku organizaciju izložbe.

Poželevši gostima dobrodošlicu, ambasadorka Janković je podvukla da izložba „Vuk i Nemci“ svedoči o dugim i plodnim kulturnim i prosvetnim vezama između Srbije i Nemačke, koje su oličene u ključnim ličnostima naših dveju kultura. Centralna tema izložbe je poseta Vuka Кaradžića Nemačkoj pre dva veka i njegovi kontakti i saradnja sa znamenitim ličnostima nemačke kulture, pre svih J.V. fon Geteom, F. Šilerom i braćom Grim, koji su dali važan podsticaj Vukovom radu na reformi srpskog jezika. Istovremeno, ti kontakti i saradnja odlučujuće su uticali na percepciju srpske i južnoslovenske narodne književnosti u Nemačkoj i Evropi, ali i u čitavom svetu. Ambasadorka je ukazala da  ovom izložbom proslavljamo još jedan značajan jubilej u srpsko-nemačkim bilateralnim odnosima - 140 godina od potpisivanja Trgovinske i Кonzularne konvencije i poklonila dekanu Кlajnebudeu specijalna izdanja poštanskih markica koje je Pošta Srbije izdala ovim značajnim povodima. Ukazala je da je ovo šesto u nizu prikazivanje izložbe „Vuk i Nemci“ u Nemačkoj, koja ima svoj život i koja je veoma lepo primljena u značajnim političkim, univerzitetskim i akademskim centrima.

Prof. dr Mina Đurić, koautor izložbe, je, predstavljajući detaljnije njen sadržaj, govorila o značaju i dometima boravka V. Кaradžića u Nemačkoj i njegovih susreta sa Geteom, Šilerom, braćom Grim, L. Rankeom i drugima, a nakon izlaganja je posetioce provela kroz izložbu.
Potom je Ambasada priredila prigodan koktel.

Posećenost prilikom otvaranja izložbe bila je izuzetna, prisustvovalo je preko 150 ljudi, među njima dekan i prodekan Prirodno-matematičkog fakulteta, brojni profesori i studenti Univerziteta Hajnrih Hajne, predstavnici privrednih krugova, SPC i naši građani.