Printer Friendly Version Интервју амбасадора Републике Србије у СР Немачкој др Снежане Јанковић за дневни лист Берлинер Цајтунг, 15. фебруара 2024. године @ 19 February 2024 11:38 AM

15.2.2024.

Амбасадорка Републике Србије у СР Немачкој др Снежана Јанковић дала је 15. фебруара 2024. године интервју за дневни лист Берлинер Цајтунг, у којем се осврнула на последњи ескалаторни потез Приштине да забрани употребу динара као средства плаћања на КиМ.

Амбасадорка је истакла да наведена нелегална мера, с обзиром да евро, према Европској централној банци, није легална валута на Косову и Метохији, погађа 70.000 људи, углавном пензионера и социјално угрожених, који пензије и социјалне доприносе примају из Србије, као и 7.000 пољопривредних газдинстава и око 900 предузећа локалних Срба. Она је навела да је та мера још један корак ка застрашивању српског становништва на Косову и Метохији и додатном отежавању њихових живота. „Ова једнострана акција Приштине представља системски напад на српско становништво, посебно на његов најсиромашнији део, и има за циљ протеривање српског становништва са Косова и Метохије. Међународна заједница мора одлучно да спречи протеривање Срба“, нагласила је амбасадорка.

Амбасадорка Јанковић је такође рекла да је добро што су САД и ЕУ критиковале ову одлуку Приштине, али да није довољно критиковати само њене модалитете. „Наши западни партнери морају да убеде Приштину да потпуно поништи ту меру, јер она може да изазове озбиљну кризу и да подстакне Приштину на предузимање нових једностраних и опасних корака“, истакла је амбасадорка Јанковић.

У интервјуу је навела и да забрана српског динара као средства плаћања и увођење евра на целој територији Косова и Метохије никада нису били тема у дијалогу Београда и Приштине, која је уредбу донела једнострано, са циљем проузроковања нових тензија и протеривања Срба са њихових вековних огњишта.