Printer Friendly Version Intervju ambasadora Republike Srbije u SR Nemačkoj dr Snežane Janković za dnevni list Berliner Cajtung, 15. februara 2024. godine @ 19 February 2024 11:43 AM

15.2.2024.

Ambasadorka Republike Srbije u SR Nemačkoj dr Snežana Janković dala je 15. februara 2024. godine intervju za dnevni list Berliner Cajtung, u kojem se osvrnula na poslednji eskalatorni potez Prištine da zabrani upotrebu dinara kao sredstva plaćanja na КiM.

Ambasadorka je istakla da navedena nelegalna mera, s obzirom da evro, prema Evropskoj centralnoj banci, nije legalna valuta na Кosovu i Metohiji, pogađa 70.000 ljudi, uglavnom penzionera i socijalno ugroženih, koji penzije i socijalne doprinose primaju iz Srbije, kao i 7.000 poljoprivrednih gazdinstava i oko 900 preduzeća lokalnih Srba. Ona je navela da je ta mera još jedan korak ka zastrašivanju srpskog stanovništva na Кosovu i Metohiji i dodatnom otežavanju njihovih života. „Ova jednostrana akcija Prištine predstavlja sistemski napad na srpsko stanovništvo, posebno na njegov najsiromašniji deo, i ima za cilj proterivanje srpskog stanovništva sa Кosova i Metohije. Međunarodna zajednica mora odlučno da spreči proterivanje Srba“, naglasila je ambasadorka.

Ambasadorka Janković je takođe rekla da je dobro što su SAD i EU kritikovale ovu odluku Prištine, ali da nije dovoljno kritikovati samo njene modalitete. „Naši zapadni partneri moraju da ubede Prištinu da potpuno poništi tu meru, jer ona može da izazove ozbiljnu krizu i da podstakne Prištinu na preduzimanje novih jednostranih i opasnih koraka“, istakla je ambasadorka Janković.

U intervjuu je navela i da zabrana srpskog dinara kao sredstva plaćanja i uvođenje evra na celoj teritoriji Кosova i Metohije nikada nisu bili tema u dijalogu Beograda i Prištine, koja je uredbu donela jednostrano, sa ciljem prouzrokovanja novih tenzija i proterivanja Srba sa njihovih vekovnih ognjišta.