Printer Friendly Version Амбасадор др Снежана Јанковић присуствовала на комеморацији поводом 79. годишњице ослобођења концентрационог логора „Бухенвалд“ @ 15 April 2024 01:56 PM

13.4.2024.

Амбасадор Републике Србије у Савезној Републици Немачкој др Снежна Јанковић присуствовала је, заједно са другим представницима дипломатског кора, комеморацији поводом 79. годишњице ослобођења концентрационог логора „Бухенвалд“, организованој 13. и 14. априла 2024. године. У логору Бухенвалд страдало је 56000 затвореника, међу којима је било и више хиљада Срба. Амбасадор Јанковић је положила венац у спомен на наше претке који су изгубили живот у овом логору, на централном тргу на коме стоји спомен плоча са уписаним нацијама чији су држављани били жртве логора Бухенвалд.

Током комеморације су 13. априла организоване одвојене тематске посете блоковима логора у којима су били интернирани Јевреји, Синти и Роми, као и принудни радници, а 14. априла је одржана централна церемонија, уз присуство представника Скупштине покрајине Тирингија, градоначелника Вајмара, преживелих логораша и гостију из иностранства. Присутнима се обратила и Орел Филипети, градска секретарка за културу Париза, чији су преци страдали у овом логору. Проф. др Бенџамин-Имануел Хоф, председавајући Саветом Фондације „Меморијални центар Бухенвалд и Мителбау-Дора“, и проф. др Јенс-Кристијан Вагнер, председник Фондације „Меморијални центар Бухенвалд и Мителбау-Дора“, захвалили су амбасадорки Снежани Јанковић на присуству комеморацији.