Printer Friendly Version Ambasador dr Snežana Janković prisustvovala na komemoraciji povodom 79. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora „Buhenvald“ @ 15 April 2024 02:08 PM

13.4.2024.

Ambasador Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj dr Snežna Janković prisustvovala je, zajedno sa drugim predstavnicima diplomatskog kora, komemoraciji povodom 79. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora „Buhenvald“, organizovanoj 13. i 14. aprila 2024. godine. U logoru Buhenvald stradalo je 56000 zatvorenika, među kojima je bilo i više hiljada Srba. Ambasador Janković je položila venac u spomen na naše pretke koji su izgubili život u ovom logoru, na centralnom trgu na kome stoji spomen ploča sa upisanim nacijama čiji su državljani bili žrtve logora Buhenvald.

Tokom komemoracije su 13. aprila organizovane odvojene tematske posete blokovima logora u kojima su bili internirani Jevreji, Sinti i Romi, kao i prinudni radnici, a 14. aprila je održana centralna ceremonija, uz prisustvo predstavnika Skupštine pokrajine Tiringija, gradonačelnika Vajmara, preživelih logoraša i gostiju iz inostranstva. Prisutnima se obratila i Orel Filipeti, gradska sekretarka za kulturu Pariza, čiji su preci stradali u ovom logoru. Prof. dr Bendžamin-Imanuel Hof, predsedavajući Savetom Fondacije „Memorijalni centar Buhenvald i Mitelbau-Dora“, i prof. dr Jens-Кristijan Vagner, predsednik Fondacije „Memorijalni centar Buhenvald i Mitelbau-Dora“, zahvalili su ambasadorki Snežani Janković na prisustvu komemoraciji.