| |     latinica | english  
Насловна
Допунска настава

ПОЧЕЛО СА РАДОМ ОНЛАЈН ОДЕЉЕЊЕ

ДОПУНСКЕ ШКОЛЕ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ У БЕРЛИНУ!

ДРАГА ДЕЦО И РОДИТЕЉИ!

Многа деца која би желела да похађају наставу српског језика не могу то да чине, јер живе далеко од Берлина. Њихови родитељи раде и нису у могућности да их редовно доводе на наставу. Повремени долазак би се можда, понекад, и могао организовати, али је за прави успех и напредак у учењу потребно редовно похађати часове.

◊ Због тога је Министарство просвете Републике Србије, уз подршку Амбасаде Републике Србије у Берлину,  основало онлајн одељење за децу која живе изван Берлина, а желе да се придруже настави, и тако им омогућило да уче, развијају и негују свој матерњи језик и културу и да се упознају и на нови начин друже са вршњацима.

◊ За онлајн одељење се могу пријавити деца од 6 до 18 година која живе у покрајинама:

Бранденбург, Саксонија, Тирингија, Саксонија-Анхалт и Мекленбург-Доња Померанија.

Настава се одвија једном недељно по претходно утврђеном распореду и могу је похађати сва деца чији је матерњи језик српски без обзира на место рођења.

Изучавају се три предмета: „Српски језик“, „Моја отаџбина Србија“ и „Основи културе српског народа“.

Наставници језика су стручни, мотивисани и посебно обучени за рад са децом која расту у двојезичном или мултијезичном окружењу.

Издвајамо само неке од разлога зашто је  похађање Допунске школе на српском језику значајно за децу која живе у дијаспори:

  1. учећи српски језик и писмо, основе српске културе и историје, дете ће јачати везе са својом отаџбином и развијати свест о свом пореклу;
  2. проширивањем знања матерњег језика дете ће повећати способности да сваки следећи језик научи лакше и темељније
  3. развијаће вештину читања, али и разумевања прочитаног;
  4. упознаће се са врхунским делима српске књижевности и повећаће се и њихово интересовање за читање књига на српском језику;
  5. стицањем званичног уверења о завршеној основној школи на српском језику, ученик ће, уколико буде желео, моћи да настави школовање у Србији;
  6. повећавају се могућности детета при избору будућег занимања;
  7. дете ће се дружити са децом истог или сличног порекла, децом која имају два матерња језика, као и са другом децом која желе да уче српски;
  8. када епидемиолошка ситуација дозволи, Допунска школа ће у сарадњи са Амбасадом Берлину, организовати долазак деце из онлајн одељења у Берлин и дружење са вршњацима, спортски дан, представу и др.

ВАЖНО ЈЕ ЗНАТИ

Настава почиње недељу дана касније од почетка редовне школске године, а завршава се недељу дана раније.

На почетку школске године родитељ(и) попуњава(ју) уписницу у коју се уносе подаци о ученику (име, презиме, разред, телефон, адреса).

Током године наставници воде евиденцију за сваког ученика на законом прописаним обрасцима – Матичним књигама и Дневницима рада који се чувају у Амбасади Републике Србије у Берлину. На крају школске године, ученици који заврше разред добијају ђачку књижицу са оценама, а на крају школовања и УВЕРЕЊЕ (раније сведочанство) о завршеном школовању.

Министарство просвете Републике Србије обезбеђује средства за реализацију наставе, тако да ученици не плаћају школарину.

ПРИЈАВА ЗА ОНЛАЈН ОДЕЉЕЊЕ

Родитељи, Вашу децу можете пријавити за упис у школу електронским путем на следећу адресу:

srpskadopunskaskola@gmail.com

а можете се јавити и наставницама Марији Алексић на тел. +49 15778541949, Мирјани Стефановић  на тел. +49 157 83168631 и координаторки Биљани Букинац  на тел.+49 163 172 8684, које ће одговорити на свако Ваше питање.

 ◊ И да се  не заборави: ,, Волите српски језик сваког дана по мало. Српски језик нема никог другог сем нас.  Душко Радовић


Настава на матерњем језику у Немачкој може бити интегрисана или неинтегрисана. Интегрисана настава на матерњем језику се одвија у оквиру немачког школског система и према њиховим плановима и програмима. Неинтегрисану наставу, која се спроводи у организацији и по програмима Министарства просвете, науке и технолошког развоја Р. Србије, изводе наставници које упућује наше Министарство. Оваква врста наставе се реализује у покрајинама Баден–Виртемберг, Берлин и Хамбург.

На територији Берлина наставу одржавају наставнице:

Марија Алексић, телефон: +4915778541949 и

Мирјана Стефановић, телефон: +49157 83168631

 

ПОШТОВАНИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЉИ!

У Берлину се, у организацији Министарства просвете спроводи допунска настава на српском језику, за децу од 6 до 18 година која желе да уче српски језик, упознају српску традицију, културу и стекну основна знања из националне историје и географије.  У допунској школи се похађају следећи предмети:

  1. Српски језик и култура
  2. Моја домовина
  3. Основе културе српског народа

Настава почиње недељу дана касније од почетка редовне школске године, а завршава се недељу дана раније.

На почетку школске године родитељ(и) попуњава(ју) уписницу у коју уноси податке о ученику (име, презиме, разред, телефон, адреса).

Током године наставници воде евиденцију за сваког ученика на законом прописаним обрасцима – МАТИЧНИМ KЊИГАМА И ДНЕВНИЦИМА РАДА (који се чувају у Амбасади Републике Србије у Берлину).

На крају школске године, ученици који заврше разред добијају ђачку књижицу са оценама (1-5), а на крају школовања и УВЕРЕЊЕ (раније сведочанство) о завршеном школовању.

Наставу изводи  стручно оспособљен наставни кадар.

Министарство просвете Републике Србије обезбеђује средства за реализацију наставе, тако да ученици не плаћају школарину.

Почетком сваке школске године се бира Школски одбор и Савет родитеља школе.

У току године се, сходно жељама и потребама ученика и родитеља, организују слободне активности (излети, приредбе, спортски дан, радионице)

Питања и предлоге можете упутити на мејл:

srpskadopunskaskola@gmail.com

За додатне информације посетите страницу школског блога:

www.srpskaskolauberlinu.blogspot.de

РАСПОРЕД ОДРЖАВАЊА

ДОПУНСKЕ НАСТАВЕ НА СРПСKОМ ЈЕЗИKУ У БЕРЛИНУ

ШKОЛСKЕ 2023/24. ГОДИНЕ

 

Марија Алексић – Наставни пунктови на којима се  одржава допунска настава на српском језику у Берлину

Уторак од 14.30 до 17.30 часова

MASCHA-KALÉKO-GRUNDSCHULE, Königstr. 32 (Tempelhof), 12105 Берлин

Субота од 12.00 до 15.00 часова

КУД "Златни опанак", Кopenhagener Straße 35-37 (Reinickendorf), 13407 Берлин

Недеља од 9.30 до 11.30 (млађа група) и старија група од 11.00 до 13.00 часова

Српска православна црква Свети Сава, Ruppiner Straße 28, (Wedding), 13355 Берлин

Недеља од 14.00 до 16.00 (млађа група), средња и старија група од 15.45 до 18.15 часова

Српско-немачка заједница "Младост", Askanierring 155/ 156 (Spandau), 13585 Берлин

Мирјана Стефановић – Наставни пунктови на којима се одржава допунска настава на српском језику у Берлину

Уторак od 15.00 до 18.00 часова

Beethoven Gymnasium, Barbarastrasse 9, 12249 Берлин

Среда од 15.00 до 18.00 часова

Löcknitz Grundschule, Berchtesgadenerstrasse 10/11, 10779 Берлин

Петак од 15.00 до 18.00 часова

Lily Braun Gymnasium, Münsingerstrasse 2, 13579 Берлин

За више информација, пишите на мејл: srpskadopunskaskola@gmail.com,  или позовите наставницу српског језика Марију Алексић +491577/8541949 (marijaaleksic393@yahoo.com) и наставницу српског језика Мирјану Стефановић +4915783168631 (mira.stefanovic54@googlemail.com).

 

За обавештења, молимо обратите се  Конзуларном одељењу Aмбасаде.


Верзија за штампу
Дијаспора
О дијаспори и Србима у региону
Клубови и удружења
Допунска настава
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали