| |     ћирилица | english  
Naslovna
Intervju NJ.E. ambasadorke dr Snežane Janković za časopis „Business and Diplomacy“

06.05.2021.

NJ.E. ambasadorka dr Snežana Janković je dala intervju za časopis „Business and Diplomacy“, koji izlazi na tromesečnom nivou i bavi se aktuelnim temama iz oblasti privrede i spolјne politike. U intervjuu objavlјenom u najnovijem broju ovog časopisa, ambasadorka dr Snežana Janković je, između ostalog, istakla je da je Nemačka veoma važan partner za Srbiju, napomenuvši značaj nedavne zvanične posete MSP N.Selakovića Berlinu i razgovora koje je vodio sa MIP H.Masom i drugim sagovornicima o bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, posebno na temu privredne saradnje dve zemlјe, kao i puta Srbije u EU. Ambasadorka dr Snežana Janković je istakla da je pridruživanje Srbije EU najvažniji strateški cilј zemlјe, koja pripada evropskom kulturnom prostoru.

Osvrnuvši se na privrednu saradnju Srbije i Nemačke, ambasadorka Janković je istakla činjenicu da je preko 450 nemačkih firmi aktivno u Srbiji, koje su pri tome doprinele otvaranju skoro 70.000 novih radnih mesta. Ukazala je i da je nemački jezik sve popularniji u Srbiji, pre svega među mlađim lјudima. Takođe, nemački univerziteti imaju dobru reputaciju među srpskim studentima, a geografska bliskost je još samo dodatni element u prilog rastućoj privrednoj saradnji između dveju zemalјa.

Govoreći o borbi protiv pandemije, ambasadorka Janković je istakla da je Srbija brzo i efikasno reagovala u cilјu zaštite života i zdravlјa stanovništva. U procesu vakcinacije postala je „vicešampion“ Evrope (nakon V.Britanije), pri čemu građani Srbije mogu da biraju između četiri vakcine: Biontech/Pfizer, Astra Zeneca, Sputnik V i Sinopharm.


Verzija za štampu
Vesti